Skip to main content

LES MUNTANYES DE PRADES, MIL I UN RACONS QUE US ATRAPARAN

Les Muntanyes de Prades, una zona del nostre país que comparteixen les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, amb accessos molt còmodes per carretera són un tresor natural que cal preservar i que val la pena de recórrer. Res millor que el senderisme per descobrir els mil i un racons que us atraparan.

Al territori que situem dins de les Muntanyes de Prades, actualment en procés de ser declarat Parc Natural per la Generalitat de Catalunya, hi trobem poblacions força conegudes com la vila de Prades, la vila vermella pel color de les pedres del seu nucli antic; però n’hi ha d’altres més amagades: Capafonts, Vilanova de Prades, Arbolí, Mont-ral, Farena, Vilanova de Prades o la Febró, al costat de llogarrets pràcticament deshabitats.

Aixecar el cap i descobrir les estrelles d’aquest espectacular cel que té. L’espiritualitat de les ermites i Poblet. Escoltar el silenci tot passejant per la multitud de senders locals que uneixen aquestes  poblacions amb les masies, pobles deshabitats, art rupestre, miradors, balmes, coves, roques foradades, molins i un llarg etcètera de paratges excepcionals. Deixar-nos aclaparar per la immensitat d’algunes vistes des de cims i miradors. Descobrir els gorgs amagats, les piscines naturals i els salts d’aigua que sorgeixen de petits rius com el Glorieta i el Brugent. Tots aquests són els petits tresors que podrem conèixer i descobrir en aquestes contrades.

Sens dubte la vegetació de muntanya marca el paisatge de les Muntanyes de Prades. Pins, alzines, castanyers i roures conviuen una gran varietat de plantes aromàtiques i tota mena de fongs i bolets. Sens dubte les Muntanyes de Prades són encara un petit paradís de pau i tranquil·litat que us invitem a descobrir. No ho digueu a ningú!



MÉS INFORMACIÓ

Aquí us deixem alguns articles de la revista i web Descobrir on trobareu més informació interessant sobre les Muntanyes de Prades.

Revista
Web

Els 12 llocs imprescindibles de les Muntanyes de Prades

  • 1

    La Roca Foradada
    Les muntanyes de Prades també tenen la seva roca foradada, un indret idoni per anar-hi i fer-se la fotografia de rigor amb tota la família, sortint des de la vila de Prades a través d’un bonic passeig de poc més de 2 quilòmetres pel mig del bosc.
  • 2

    L’ermita de l’Abellera
    Erigida al segle XV a l’interior d’una balma, aquesta ermita és un dels llocs més simbòlics de la zona a la qual podem accedir-hi fent una bonica excursió des de la vila de Prades. Al seu costat s’hi troba una àrea de pícnic amb unes vistes espectaculars sobre la vall del riu Brugent.
  • 3

    El Tossal de la Baltassana
    Aquest turó és el punt més alt de les Muntanyes de Prades amb 1201 metres i separa les comarques del Baix Camp i la Conca de Barberà. Un petit cim ideal per fer amb els més petits de la casa que passa pel costat d’un sender de gran recorregut sense cap dificultat per assolir-lo.
  • 4

    La Mussara

    Aquest poble misteriós situat a 990 metres d’altura, abandonat des dels anys 50 i que pertany al municipi de Vilaplana, ofereix encara avui les restes ben visibles de la seva església i algunes cases pairals. Des del mirador de les Airasses hi ha una de les millors vistes de tota la Costa Daurada des del qual s’hi pot arribar a veure l’illa de Mallorca en dies molt clars.

  • 5

    Els avencs de la Febró
    A pocs metres de la Mussara i seguint les indicacions trobarem aquesta esquerda oberta a la cinglera de la muntanya de 300 metres de llargària i 30 de fondària que diu la llegenda s’hi amagaven contrabandistes. Compte amb la baixada als avencs si no trobem l’entrada principal, ja que el descens no és apte per a tothom.
  • 6

    La Cova de les Gralles
    Aquesta és la balma més singular de totes les Muntanyes de Prades amb un espectacular absis romànic i un salt d’aigua de 50 metres. S’hi arriba des de Capafonts, després de passar per la font de la Llúdriga a través d’una bonica caminada per senders de petit recorregut.
  • 7

    El Niu de l’Àliga
    Sortint del camí cap a l’ermita del Remei d’Alcover, hi accedirem a través d’una ruta ben senzilla i agradable per anar amb tota la família. El camí ens aproparà a un dels llocs més populars de les Muntanyes de Prades que finalitza amb el seu famós salt d’aigua del riu Glorieta, ideal per fer-hi un bany a l’estiu.
  • 8

    Els gorgs de la Febró
    De la carretera que uneix Vilaplana amb la Febró agafarem un camí que ens portarà fins a una pista que finalitza amb un petit sender a través del qual arribarem als gorgs del riu Glorieta en una excursió ideal per anar amb nens. A l’estiu ens hi podrem banyar.
  • 9

    El toll de l’Olla
    Aquest és un dels tresors amagats del riu Brugent. Hi arribarem des de Farena, després d’una bonica excursió que acaba travessant el riu, grimpant de forma entretinguda entre les roques fins a arribar a una platja de pedres tot just davant del toll.
  • 10

    El camí de les Tosques
    Un camí encantador perfectament conservat que uneix la Mussara i Vilaplana amb bona part del seu empedrat centenari com un exemple dels antics camins de ferradura. El recorregut comença entre avellaners i marges de pedra seca acaba al mig del bosc fins a arribar al poble abandonat, on hi ha un refugi. A mig camí hi trobarem uns petits gorgs on remullar-nos a l’estiu.
  • 11

    El paratge natural de Poblet
    En aquesta zona hi podem distingir fàcilment dos paisatges: els boscos que cobreixen el vessant nord de les Muntanyes de Prades, i la plana agrícola dominada per la vinya i l’olivera. Per la seva localització i fàcil accessibilitat, és ideal per trobar estones tranquil·les entre boscos extraordinaris a tocar del monestir de Santa Maria de Poblet.
  • 12

    El forn de pa de Capafonts
    El forn de pa de Capafonts, situat als baixos de la casa de la Vila, és un dels exemples d’aquest tipus d’element patrimonial més ben conservat de Catalunya des de la seva creació al segle XIII. A més del seu valor arquitectònic, conserva els estris i eines que utilitzaven els forners quan la instal·lació estava en funcionament fins l’any 1985.